Bus Szilveszter helyettes államtitkár május 3-4-én Buenos Airesben folytatott gazdasági és politikai tárgyalásokat. Külügyminisztériumi találkozói mellett a helyettes államtitkárt fogadták az Elnöki Hivatalban, illetve felkereste a Termelési Minisztériumot, az Oktatási Minisztériumot, a Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökséget és Buenos Aires Autonóm Város Kormányát is.

  Bus Szilveszter megerősítette Mauricio Macri elnök és Susana Malcorra külügyminiszter magyarországi meghívását. Találkozói során vázolta a magyar kormány déli nyitás politikáját, különös tekintettel a latin-amerikai térséget érintő célkitűzéseinkre és törekvéseinkre. Ismertette a magyar gazdaság elmúlt években elért eredményeit, hangsúlyozva, hogy a kiemelkedő teljesítmény kedvező feltételeket teremtett a magyar diplomáciai és külgazdasági  eszközrendszer latin-amerikai bővítéséhez is.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy fontosnak és előremutatónak tartjuk az új argentín vezetés elkötelezettségét a nemzetközi színtérre való visszatérés és külgazdasági nyitás mellett; ez növeli a partnerek bizalmát és további lehetőségeket nyit a kapcsolatfejlesztés különböző területein. Mivel mindkét ország érdekelt új piacokra történő belépésben, célunk a gazdasági kapcsolatokon keresztül a versenyképesség növelése, a lendületes fejlődés biztosítása. Kétoldalú kereskedelmi forgalmunk - nem utolsósorban Argentína több mint tíz évig tartott bezárkózása miatt - még viszonylag alacsony, ám tavaly már csaknem 20 százalékkal emelkedett.

A tárgyalások során a felek számos együttműködési lehetőséget tártak fel, amelyek közül kiemelkednek az infrastrukturális fejlesztések, a vízgazdálkodás, az okos város technológiák és az agrárium területe. Bus Szilveszter az argentin partnerek támogatását kérte függőben lévő megállapodásaink mielőbbi véglegesítéséhez. A kormányzati szintű kapcsolatfejlesztés mellett  ígéretes a kereskedelmi kamarák és a két főváros közötti együttműködés alakulása is. Összességében egy új, energikus, kezdeményezésekkel teli szakasz formálódik a magyar-argentin kapcsolatokban, amelyhez Közép-Európa teljesítményének, státuszának erősödése és az argentin nyitás egyaránt kedvező hátteret biztosít.