Nagykövetségünk magyar vállalati innovációk számára B2B találkozókat eredményező innovációs road show szervezésével emlékezett meg a Buenos Aires-i Salvador Egyetemmel (USAL) együttműködve a golyóstoll magyar származású feltalálójának Bíró László Józsefnek 120 éves születésnapjáról, ami egyben az Argentin Feltalálók Napja. Az Innovációs Minisztérium képviseletében Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója vett részt az eseményen, míg a magyar vállalkozói szektort öt vállalat, összesen hat magyar és három argentin vezető munkatársa képviselte. Az esemény résztvevőinek Rubik kockákat és Bíró László emlékplaketteket adtunk át. A rendezvény előadásait az ISRV Zrt. jóvoltából és közreműködésével egyrészt élőben közvetítettük, másrészt rögzítettük, így azt a https://biro-hu.ott-one.hu weboldalon az érdeklődők egy éven keresztül megtekinthetik.

A rendezvény megnyitó ünnepségén egy magyar innovációt, tengervízből áramot előállító búvárlámpát működésében is bemutató köszöntő beszédet mondott dr. Gelényi Csaba nagykövet, valamint Lepsényi István, a VALOR Hungaria vezérigazgatója, Bíró Mariana, Bíró László lánya, a Biró Alapítvány elnöke, dr. Romina Cavalliaz, a USAL rektor-helyettese valamint Eduardo Fernández, az Argentin Feltalálók Iskolájának igazgatója. Lepsényi István  elmondta, hogy a Buenos Aires-i innovációs road show másnapján Budapesten, az Innovációs miniszter, a Főpolgármesteri Hivatal és a budapesti Argentin nagykövetség együttműködésének köszönhetően Bíró László születésnapját a Magyar Innováció Napjává nyilvánító tudományos szimpóziumot rendeznek.

Szeptember 29-én a road show Magyarországról érkezett előadói és meghívottjai részt vettek a  Bíró Alapítvány által az argentin Feltalálók Napja és Bíró László születésnapja alkalmából a Kirchner Kulturális Központban (CCK) rendezett "La Birome" kiállítás megnyitóján, ahol a Hans Georg Schreiver-Abelin német gyűjtő által a Bíró Alapítványnak most adományozott golyóstoll kollekciót tekintették meg, továbbá rövid megbeszélést folytattak Hernán Lombardi argentin kommunikációs miniszterrel.

Az USAL Egyetem San Ignacio de Loyola termében összegyűlt körülbelül kétszáz fős hallgatóság először az eMed4All cég kutató orvosainak előadását hallgathatták meg, akik arról beszéltek, hogy az innovatív távoli betegmegfigyelő rendszerének segítségével hogyan lehet például szív és érrendszeri betegségekben szenvedő vagy várandós kismamák állapotát követni nagy távolságból is. Az érdeklődők ezek után az ISRV Zrt. egészségügyi területre szánt távoktatási platformjával ismerkedhettek meg, amely nem csak egy statikus eseményközvetítésre alkalmas, hanem lehetővé teszi a rendszeren keresztül történő kommunikációt, a vizsgáztatás lebonyolítását, továbbá orvosi beavatkozások közvetítését olyan formában, hogy nemcsak maga a beavatkozás követhető nyomon, hanem a beavatkozás alkalmával használt műszerek által generált adatok is megjeleníthetők, mindez a maximális titkosítás mellett. A nyitónap utolsó előadásában az érdeklődők az Organica cég a kommunális szennyvíz tisztítására kifejlesztett élőgépes víztisztítási technológia módszerével ismerkedhettek meg. A nap eseményei a Magyarországon kifejlesztett többfunkciós, labdás készségeket javító sportasztal a Teqball asztalról készült ismertető film levetítésével záródtak.

A roadshow második napja az ISRV Security Zrt. előadásaival kezdődtek. Ezeken a résztvevők a magyar cég kiberbiztonsági eszközeivel és a mesterséges intelligencia által támogatott képfelismerő rendszerével ismerkedhettetek meg. Az Argentin Kodály Egyesület képviselője bemutatta hogyan lehet felnőtt zenepedagógiában is alkalmazni a Kodály módszert, az Buenos Aires-i büntetés végrehajtási intézményekben fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének segítésére. A Graphisoft képviselője elmondta, hogy a Steve Jobs által is inspirált alapötletből kiindulva hogyan vált a számítógépes tervezés egyik vezető világcégévé az Archicad gyártója, és ezt hogyan használták fel az új Puskás Ferenc Stadion építése során, kitekintéssel azokra a hasonló feladatokra, amelyek megoldása segítheti Argentína, Uruguay és Paraguay sikeres kandidálását a 2030-ban rendezendő.

A második nap előadásai között 2 alkalommal vetítettük le a közönségnek a Teqball asztalról készült filemt, tekintettel arra, hogy az élő bemutatáshoz nem tudtuk elérni, hogy a gyártó a rendezvényre az asztalból nem biztosítson bemutatható példányt. Reményünk szerint 2020 során erre is sor kerülhet.

A rendezvény egyik legfontosabb hozadéka, hogy az ISRV Zrt., ill. az eMed4All tulajdonos-vezető munkatársai B2B találkozókat tartottak az argentin Swiss Medical Group és a Fleming Intézet informatikai vezetőivel a magyar vállalatok által kínált innovatív informatikai megoldások alkalmazásáról.

Az eseménysorozaton készült fényképeket itt tekinthetik meg.

Az eseménysorozatról készült videoanyag a https://biro-hu.ott-one.hu weboldalon keresztül érhető el.