Dr. Gelényi Csaba nagykövet 2021 január közepén Bariloche-ban tett látogatása során találkozott az ottani magyar közösség tagjaival.

 

Nagykövet úr látogatása során felkereste a magyarok által 1984-ben alapított, a helyi önkormányzat által is támogatott és elismert  Bariloche-i Szent István Kollégiumot, amelynek alap és középfokú stúdiumait 1100 diák látogatja. Az iskola alapítói, Besenyi Zsuzsa és Károly átfogó ismertetést adtak a Szent István Kollégium fejlődéséről az alapításától kezdve napjainkig. Ezt követően Gelényi Csaba az intézményt alapító és máig igazgató Besenyi Károly kíséretében megtekintette az iskola épületeit, legújabb fejlesztéseit, a diákok számára különféle területeken az elmélyülést segítő számítástechnikai és audiovizuális tantermeit, a méreteit és felszereltségét tekintve is impozáns tornacsarnokot, valamint az iskola akkreditált Cambridge-i Nyelvvizsga központját.  

 

A Szent István Kollégium kezdettől fogva jelentős szerepet játszik a helyi magyar közösség életében. Az iskola néhány éve a gyermekek táboroztatására alkalmas, de egyben a magyarok találkozó helyéül is szolgáló 8 hektáros ingatlant vásárolt Bariloche külterületén. A folyamatosan fejlődő hely egyfelől segíti az iskolai közösség-építést. Másfelől helyet kínál a magyar közösség találkozói és szabadidős tevékenységei számára, támogatva ezzel a magyar közösség életét és kohézióját. Itt találkozott Gelényi Csaba nagykövet úr a Bariloche-i magyar közösség tagjaival és elnökével, Fehér Sebestyénnel. A találkozón nagykövet úr hangsúlyozta, hogy hazánk büszke lehet a Magyarországtól távol élő, harmadik, sőt negyedik generációs magyar nemzedék tagjaira, akik próbálják megőrizni a magyar nyelvet, ápolni a magyar kultúrát. Beszélt arról, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz év alatt gyökeresen átalakította a határokon túl élő nemzetrészek tagjaival és szervezeteivel kapcsolatos politikáját. Ennek eredményeként 2010. óta már több mint 1,2 millió kérelmező kapott magyar állampolgárságot, és érezheti magát ezzel magyar honfitársunknak, a politikai nemzet részének. A jelenlévők meghatottan és örömmel fogadták az általuk eddig nem ismert számot, és érezhetően többekben fölmerült az állampolgárság megszerzésének igénye is.

 

A nagykövet tájékoztatást adott arról is, hogy nagykövetségünk új, a magyar közösséggel foglalkozó diplomatával bővült Zsonda Márk, korábban többszörös Kőrösi Csoma ösztöndíjas személyében. Feladata a magyar kormány diaszpóra politikájának megvalósítása az Argentínában, Uruguayban és Paraguayban élő magyarok körében, és aki novemberi kiérkezése óta folyamatosan veszi föl a kapcsolatot a diaszpóra tagjaival és szervezeteivel. A nagykövet megismertette a közösség tagjait azzal a néhány hónapja működő új ösztöndíj programmal, amelyet a magyar kormány a Stipendium Hungaricumhoz hasonlóan, de kizárólag a magyar fölmenőkkel rendelkező, esetenként kettős állampolgár fiatalok számára hozott létre. Fehér Sebestyén a magyar közösség nevében köszönetet mondott a magyar kormány által különféle formában nyújtott támogatásáért. Beszélt a közösség, illetve a diaszpóra tagjai előtt álló nehézségekről és kihívásokról, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány által az előzőekben ismertetett segítség és az új lehetőségek lendületet adnak majd a magyar közösség tagjai számára magyarságuk megélésében és megtartásban, amihez várják a tiszteletbeli konzul aktívabb közreműködését is.

 

Nagykövet úr négyszemközti megbeszélést folytatott Helgamaría Sisa tiszteletbeli konzul asszonnyal is. 

 

A látogatás során készült fényképeket megtekintheti itt.