Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár és Balogh Csaba közigazgatási államtitkár a magyar–paraguayi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről tárgyalt Óscar Cabello Sarubbi paraguayi külügyminiszter-helyettessel Budapesten 2017. február 23-án.

A Magyar Levente államtitkárral folytatott megbeszélésen a felek elismerően nyugtázták, hogy másfél éven belül ez volt a harmadik magas szintű látogatás a relációban, 2016 szeptemberében Magyar Levente államtitkár tett Paraguayt is érintő látogatást Dél-Amerikában, előtte pedig 2015 októberében Óscar Stark Robledo kereskedelmi miniszterhelyettes látogatott hazánkba és vett részt a II. Latin-Amerika Fórumon.

Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a 2015 tavaszán meghirdetett Déli Nyitás politikánk keretében komoly erőfeszítésekkel igyekszünk új lendületet adni a latin-amerikai térséggel ápolt politikai és gazdasági kapcsolatainknak. Elmondta, hogy a paraguayi relációban elsősorban az élelmiszer-feldolgozás, az agráripar, a vízgazdálkodás, az orvostechnikai eszközök, valamint az információs és kommunikációs technológiák terén látunk kiaknázandó együttműködési lehetőségeket.

A felek üdvözölték, hogy a 2015 szeptemberében aláírt, 2016-2018. évekre szóló oktatási munkaterv alapján évente 5 paraguayi hallgató folytathat tanulmányokat Magyarországon alap- és mesterképzésen, illetve doktori képzésen a Stipendium Hungaricum program keretében.

A találkozó végén aláírták a Magyarország Kormánya és a Paraguayi Köztársaság Kormánya közötti kétoldalú gazdasági együttműködési megállapodást, impulzust adva ezzel a gazdasági kapcsolataink elmélyítéséhez és új együttműködési lehetőségek feltérképezéséhez.

Balogh Csaba államtitkárral folytatott tárgyaláson a felek ígéretet tettek az egymás államában történő kölcsönös nagykövetség-nyitás lehetőségének megvizsgálására. A felek között egyetértés született a 2018 szeptemberében megnyitni tervezett magyar és az évtizedek óta működő paraguayi diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről.

Óscar Cabello Sarubbi egyébként 1992 novemberében külügyminisztériumi helyettes államtitkári minőségben már ellátogatott Budapestre. 2003 és 2007 között Paraguay bécsi nagykövete volt, akkreditációja Magyarországra is kiterjedt.