2020. november 5-én a Cordobai Magyar Kör Molnár Juditnak, a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasának közreműködésével a budapesti Fradi Múzeumba invitálta az érdeklődőket virtuális tárlatvezetésre. A ZOOM beszélgetést dr. Gelényi Csaba nagykövet nyitotta meg. Nagykövet úr bevezetőjében felidézte azt a közel egy évvel ezelőtti eseményt, amikor a Fradi Múzeum a ‘Budapest Buenos Aires-ben’ c. rendezvénysorozat keretén belül megnyitotta kiállítását a Buenos Aires-i River Plate Múzeumban.

Ezt követően Tobak Csaba, a múzeum vezetője tartott érdekes előadást a Ferencvárosi Torna Club történetéről, sportolóiról, illetve mesélt magáról a múzeumról is. A két nyelven megrendezett eseményen megtudhattuk, hogy a Fradi 1899-ben alakult, beceneve a “sós kiflis csapat“ volt, s az emblémában elhelyezett 3 egymáshoz fordított E betű az egyesület jelmondatára utal, ami Erkölcs, Erő, Egyetértés.

Ez az újabb virtuális találkozó kiváló alkalmat adott arra, hogy együtt felidézhessük a Fradi labdarúgó sikereit és megismerhessük kiemelkedő alakjait, eseményeit. Ezek között szerepelt az 1929-es dél-amerikai túra is, ahol az FTC labdarúgói többek között argentin, uruguayi és brazil klubok csapataival játszottak. Talán a legemlékezetesebb mégis az a meccs, ahol a zöld-fehérek 3:2-re verték a kor legerősebb, uruguayi válogatottját. De meg kell említeni, hogy a River Plate és a Racing elleni meccset is győzelemmel zárták focistáink.

A Zoom beszélgetést az alábbi YouTube linken tekintheti meg: https://www.youtube.com/watch?v=YoFsGHa2LXs&feature=youtu.be

Az eseménnyel kapcsolatos fényképeket itt tekintheti meg.