Paraguayt stabil makrogazdasági helyzet és alacsony infláció jellemzi, ami kedvező környezetet jelent a befektetők számára. Az ország kitüntetett földrajzi adottságokkal rendelkezik két legjelentősebb térségbeli folyó, a Paraguay és a Paraná összefolyása miatt, területéről pedig könnyen elérhető a brazil és az argentin piac. Emellett a MERCOSUR térségen belül Paraguayban a legolcsóbb az elektromos energia. Az Itaipú brazil-paraguayi joint-venture erőmű teljesítményét tekintve a világ legnagyobb vízi erőműve (14.000 MW), valamint Paraguay a világ egyik legnagyobb megújuló energiában gazdag országa.

 

Paraguay GDP-je 2002 óta megháromszorozódott, az átlagos GDP növekedés 4,5% volt (2013:14%). Ez a nagymértékű gazdasági növekedés vonzza a transznacionális vállalatokat. Az olcsó energián felül a befektetési környezet is igen kedvező a külföldi cégek számára, mivel alacsonyak az adók, alacsony az infláció, és hosszú távú pénzügyi stabilitás tapasztalható. Az elmúlt öt évben az infláció nem haladta meg az 5%-ot. Mindemellett Paraguay rendelkezik a régió legversenyképesebb adórendszerével: A társasági- és személyi jövedelemadó, és általános forgalmi adó egyaránt 10%. Paraguay továbbá az egyetlen olyan MERCOSUR tagállam, amely 2014. január óta kedvezményes hozzáféréssel rendelkezik az európai uniós piacokhoz. A paraguayi gazdaság 2015-ben 3%-kal bővült. Népességének 70%-át a 35 év alattiak korcsoportja alkotja.

 

A „maquiladora“ ipar Paraguay üzletfejlesztésének legfontosabb eszköze. A maquiladora olyan ipari üzemet jelent, amely szabadkereskedelmi zónában helyezkedik el, és a külföldről érkező alapanyagokat alakítja át továbbfeldolgozott- vagy késztermékekké. A tovább- feldolgozott készterméket jelentős vám- és adókedvezményekkel szállítják vissza az anyaországba. A maquiladorák azért vonzóak a külföldi befektetők számára, mert Paraguayban kifejezetten olcsó a munkaerő. Az iparág széles kormányzati támogatást élvez a munkanélküliség visszaszorítása miatt.

 

Paraguayban a mezőgazdasági termelés potenciálisan 300%-kal növelhető megfelelő technológiai, területi tervezés és öntözési rendszerfejlesztések következtében. Jelenleg a világ 6. legnagyobb marhahús exportőre, de 2020-ig nagy eséllyel elérheti az ötödik helyet is.

 

A következő öt évben 16,5 milliárd USD értékű befektetést terveznek megvalósítani (3200 km útépítés, 15 000 km útjavítás, hidak átépítése, víztisztítás, vízi utak, elektromos hálózatfejlesztés, úthálózat karbantartás és menedzsment – útdíj és teherszállítás, városi villanyvonat). Évente 100.000 új lakóház építésére van igény és 300.000 lakóépület szorul felújításra. Az ingatlanszektor növekedése évi 30%.

 

Paraguay legfőbb export piacai: Uruguay, Brazília, Argentína és Oroszország. Importja főként Brazíliából, Kínából, Argentínából és az Egyesült Államokból származik. Három legfontosabb importterméke: finomított kőolaj, gépkocsi, számítógép.

 

A kétoldalú kereskedelmi forgalom 2023-ban csaknem háromszorosára bővült és meghaladta a 12,6 millió amerikai dollárt. Jelentős magyar többlet (8,2,45 millió U$D). Ugyan a nagy távolság és az ismeretek kölcsönös hiánya miatt mindkét irányból hiányzik kellő érdeklődés a kétoldalú kapcsolatok intenzívebb fejlesztése iránt, a 2023 év rácáfolt erre a megállapításra. Nemcsak kivitelunkben, hanem behozatalunkban is jelentős volt a változás. A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok történetében 2023-ban történt meg először, hogy a Paraguayból származó importunk 200 (!) szorosára növekedve 2,2 millió amerikai dollárt érjen el.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom alakulása. Adatok U$D-ben a KSH adatai alapján saját feldolgozásban.

A magyar exportban elsősorban vegyipari termékek (szerves vegyületek, gyógyszerek), tűzálló tégla, személygépkocsik, szerszámgépek szerepeltek, míg Paraguayból elektródokat vásároltunk 2023-ban.

Paraguay a MEHIB-nél a két éven belüli futamidejű, forgalmi típusú ügyletekhez kapcsolódóan a biztosítható kategóriába tartozik, a két éven túli (egyedi) üzletek esetén a biztosítható kategóriába tartozik, ennek megfelelően szuverén biztosítható, szub-szuverén, bankkockázat és magánvevő eseti jelleggel, projekt kockázat viszont nem vállalható. Az EXIM-nek jelenleg nincsen Paraguayba irányuló ügylete.