A Buenos Aires-i magyar nagykövetség 2020. október 23-án rendhagyó módon ünnepelte az '56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját. Ebben az évben a világjárvány, illetve az érvényben lévő szabályozások miatt csak kevesen lehettek jelen a Buenos Aires-i Magyarország téren megrendezett emlékezésen, azonban virtuálisan majd százan csatlakoztak a ünnepséghez, amelyet előben közvetítettünk nagykövetségünk FB oldalán.

A megemlékezésen az ünnepélyes zászlófelvonás után Redl Isabel, az Argentínai Magyar Intézmények elnökének, majd dr. Gelényi Csaba nagykövetnek és végül Paal Magdalena, AMISZ elnökségi tagjának köszöntőjét hallhattuk. 

Nagykövet úr üdvözlő beszédében kiemelte, hogy számunkra 1956. forradalma példázza a magyarok feltétel nélküli szabadság szeretetét, amellyel, ha kell, életük föláldozása árán is szembeszállnak az elnyomással. Továbbá hazánk nevében háláját fejezte ki az argentin népnek, amely a forradalom bukása után sok elmenekült honfitársunk számára biztosított új, szabad hazát, és adta meg ezzel a boldogulás, az új élet kezdetének lehetőségét számukra.

Az eseményen az argentin cserkészek egy verssel emlékeztek ’56 hőseire. Ezt követően Nagykövet úr és Elnök asszony elhelyezték az emlékezés virágait az emlékműnél.

A rendezvényről a Duna World Öt kontinens című műsora is beszámolt, amelyet itt tekinthet meg.

Az eseményen készült fényképeket megtekintheti itt, valamint magát a megemlékezést megnézheti a Nagykövetség Facebook oldalán.