Az argentin Idegenrendészeti Főigazgatóság 2020. szeptember 3-án elfogadott 3025/2020 rendelkezése értelmében 2020. szeptember 7-től az Argentína területére beutazó, illetve az azt elhagyó személyeknek egy eskü alatt tett nyilatkozatot kell kitölteniük elektronikus úton az utazás kezdetét megelőző 48 órán belül a http://ddjj.migraciones.gob.ar/app/ oldalon a koronavírus-járvány következtében elfogadott megelőző intézkedéseknek megfelelően.

A nyilatkozat megtétele feltétele az Argentínába való be- illetve az onnan való kilépésnek, így annak megtörténtét ellenőriznie kell a légitársaságoknak az utas repülőgépre történő felszállása előtt.

A repülőgépre történő felszállást megtagadják attól, aki elektronikus nyilatkozatában kijelentette, hogy az annak kitöltését megelőző 14 napon belül legalább két koronavírus tünetet észlelt magán a következőkből: köhögés, torok- illetve fejfájás, hányás, hasmenés. Továbbá az utas akkor sem szállhat fel a repülőgépre, ha volt 37,5 fokos vagy annál magasabb láza, valamint ha tapasztalt szaglás- vagy ízlelésvesztést, illetve súlyos légzési nehézséget. A repülőtársaság csak akkor tekinthet el a felszállás megtagadásától az előzőek fennállása esetén, ha az érintett orvosi igazolást mutat be arról, hogy az ő estében az adott tünet(ek) a koronavírustól eltérő betegségből fakadnak.

Az elektronikus nyilatkozat kitöltése minden utasra kötelező, normál, diplomata, szolgálati, vagy egyéb hivatalos útlevél birtoklásától függetlenül.

Az Argentínába a hatályos szabályozás értelmében továbbra is csak az argentin állampolgárok, illetve az Argentínában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok utazhatnak be.

Az argentin Nemzeti Idegenrendészeti Főigazgatóság 3025/2020 rendelete az alábbi linken érhető el: https://www.boletinoficial.gob.ar/detalleAviso/primera/234495/20200903,

Az Argentínában hatályos utzási szabályokkal kapcsoaltban spanyol nyelvben bővebben az argentin kormány honlapján olvashat.