FRISSÍTVE: 2020. NOVEMBER 14.

 

A 408/2020 (VIII. 30) kormányrendelet értelmében - 2020. szeptember 1-jétől - az alábbiak szerint lehet Magyarországra beutazni. (A részletes rendelkezések, magyarul, a hivatkozott kormányrendeletre kattintva találhatók meg.)

Meghosszabbítva 2020. december 1-ig.

Magyarország területére beléphet: magyar állampolgár és családtagja; Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult külföldi állampolgár és családtagja; Magyarországon 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító érvényes engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár; tartózkodási engedély átvételére jogosító vízummal (ún. „D” vízummal) rendelkező külföldi állampolgár.

A belépést követően 10 napos karanténba kell vonulni.

A karantén alatt engedélyezett a vírus-teszt, ha 5 napon belül 48 óra különbséggel elvégzett két PCR teszt negatív, a karantén megszűnik. A tesztek költségét a kérelmezőnek kell állnia.

Korlátozás nélkül beléphet az a személy, aki igazolja, hogy belépés előtt 6 hónapon belül átesett a koronavíruson.


A fenti csoportokba nem tartozó személy nem léphet be Magyarország területére. Ezen személyek kérhetik belépésük engedélyezését a rendőrségtől az alábbi okok esetében:

  • bírósági, hatósági eljáráshoz kapcsolódó ügy (igazolással)
  • üzleti tevékenység (meghívólevéllel)
  • gyógykezelés (beutalóval/igazolással)
  • tanulmányok (oktatási intézmény igazolásával)
  • fuvarozási tevékenységgel összefüggő személyforgalom (munkáltatói igazolás)
  • családi esemény (esküvő, keresztelő, temetés)
  • családtag ápolása
  • kiemelt jelentőségű nemzetközi sport, kulturális, egyházi rendezvény
  • egyéb méltányolható/megalapozott ok

A kérelem az alábbi oldalon terjeszthető be elektronikusan:

http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

A belépést követően 10 napos karanténba kell vonulni.

A karantén alatt engedélyezett a vírus-teszt (5 napon belül 48 óra különbséggel elvégzett két PCR teszt), ha a két teszt negatív, a karantén megszűnik. A tesztek költségét a kérelmezőnek kell állnia.

A házi karanténban elhelyezett személy számára a karantén helyszíne szerinti járványügyi hatóság (a https://jarasinfo.gov.hu/ járáskeresőben a település neve alatt található Népegészségügyi Osztály) engedélyezheti a tesztvizsgálatokon való részvételt.


Tranzitáthaladás érdekében engedélyezett Magyarországra történő belépés, ebben az esetben igazolni kell az utazás célját és a célországot, valamint, hogy a Magyarországgal szomszédos államba történő belépés biztosított. Az átutazó a rendőrség által meghatározott (lásd a rendőrség hivatalos honlapja - http://www.police.hu/ ) útvonalon közlekedhet és Magyarország területét köteles maximum 24 órán belül elhagyni.

További részleteket a hivatkozott kormányrendeletben talál, amennyiben kérdése lenne, kérjük, forduljon a Konzulátushoz a consulate.bue@mfa.gov.hu e-mail címen.